Imunizarea la schimbările climatice pentru proiecte finanțate

Publicat la data de 16 Mai 2024

Ce înseamnă? Când este necesar? Cine are dreptul să îl elaboreze? Cum alegem un elaborator autorizat?

Oricine cochetează cu ideea de a depune un proiect cu finanțare europeană începând cu anul acesta – fie că vorbim despre Programul Operațional Regional (POR), Programul de Tranziție Justă, Intensificarea creșterii sustenabile și a competitivității microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și întreprinderilor mijlocii sau orice altă finanțare atât pentru beneficiari privați cât și publici – s-a lovit de un element de noutate pentru care probabil a avut o serie de întrebări: ”studiul de imunizare la schimbările climatice”.
Scopul acestui material este de a clarifica câteva aspecte importante referitoare la acest studiu, atât pentru beneficiari cât și pentru consultanți, care au de multe ori viziuni diferite în lipsa unor răspunsuri clare din partea finanțatorilor sau agențiilor de dezvoltare regională.


CE ÎNSEAMNĂ? CÂND ESTE NECESAR?

Studiul de imunizare la schimbările climatice pentru proiecte cu finanțare implică evaluarea vulnerabilităților și riscurilor asociate schimbărilor climatice și implementarea de măsuri de adaptare pentru a crește reziliența proiectelor finanțate.

Procesul imunizării la schimbările climatice reprezintă o documentație care cuprinde doi piloni:

  • Atenuarea schimbărilor climatice (neutralitate climatică) care asigură compatibilitatea infrastructurii cu obiectivul de neutralitate climatică până în 2050;
  • Adaptarea la schimbările climatice (reziliența climatică) a infrastructurii la riscurile climatice prognozate pe durata de viață.

Aceste documentații sunt esențiale pentru a asigura că investițiile sunt durabile pe termen lung și că pot face față impactelor climatice viitoare. Mai mult decât atât, ele reprezintă condiție de eligibilitate pentru proiectele ce implică construcții (atât construcții noi, cât și intervenții asupra construcțiilor existente – eficientizare energetică, consolidare, extindere).

Condiția specifică din anumite ghiduri de finanțare este ”Această documentație este obligatorie doar în cazul proiectelor de infrastructură cu o durată de viață mai mare de 5 ani.”, exprimare ce a dat naștere multor dezbateri cu privire la necesitatea elaborării studiului și pentru achiziția de echipamente cu durată de viață mai mare de 5 ani (valabil pentru majoritatea utilajelor/echipamentelor profesionale). A apărut și întrebarea: cum definim durata de viață? Este durata de amortizare a echipamentelor conform reglementărilor contabile?

Anumite agenții de dezvoltare regională au clarificat aspectul, specificând faptul că această condiție de eligibilitate se aplică exclusiv proiectelor ce implică construcții, dar în alte situații beneficiarii și consultanții lor au încă neclarități.

 

CINE ARE DREPTUL SĂ ÎL ELABOREZE?

Anumite ghiduri de finanțare specifică ”Pentru expertul care a întocmit documentația de imunizare, se va depune documentul relevant cu privire la încadrarea acestuia ca expert care are dreptul legal să întocmească astfel de documentații”, mențiune care de asemenea lasă loc la interpretare. 

  • Ce înseamnă ”expert care are dreptul legal să întocmească astfel de documentații”? 
  • Cum definim ”dreptul legal”? 
  • Pot alege orice expert de mediu cu o diplomă în domeniu?

Și pentru acest aspect agențiile de dezvoltare regională au venit cu precizări conform cărora dreptul legal înseamnă înscrierea în Registrul experților atestați pentru elaborarea studiilor de mediu pentru ”Evaluarea și gestionarea schimbărilor climatice

 

CUM ALEG UN ELABORATOR AUTORIZAT?

În lumina celor prezentate mai sus, este foarte important să alegeți un elaborator autorizat pentru a evita eventuale probleme de îndeplinire a condițiilor minime de eligibilitate care pot conduce chiar la respingerea proiectelor.

Găsiți LA ACEST LINK lista prestatorilor care dețin atestatul necesar pentru elaborarea acestor documentații, trebui doar să filtrați ”Caută după Tipurile de studii: EGSC – Evaluarea și gestionarea schimbărilor climatice” și eventual după județ dacă doriți să colaborați cu un expert local. În continuare puteți regăsi un print screen relevant:

Lista prestatorilor

Expertului pe care îl selectați va trebui să îi solicitați atestatul, care arată conform modelului de mai jos.

Atestat

Atenție, pentru a putea elabora și semna documentații trebuie să fie expert nivel principal, nu asistent.

Veți găsi la o căutare rapidă pe Interne oferte la prețuri de dumping pentru studii de imunizare la schimbările climatice, vă recomandăm să tratați aspectul cu atenție deoarece lipsa atestatului necesar poate conduce la nulitatea documentației și respingerea proiectului.

Noi avem în echipă experți atestați care au realizat peste 50 de documentații de imunizare la schimbările climatice pentru proiecte care au fost acceptate la finanțare pe diverse axe, dacă doriți o ofertă personalizată o puteți solicita la office@declaratii-mediu.ro sau telefon 0723.341.120.

 

Vă invităm să vă abonați la buletinul nostru informativ (click pe butonul de mai jos) pentru a fi în permanență la curent cu cele mai recente modificări legislative și pentru a evita neconformătăți cu potențial impact negativ asupra companiei dumneavoastră.

Adresa dumneavoastră de email.
Specificând numele companiei și județul puteți primi mesaje mai relevante afacerii dvs.

Alte articole interesante